ساختمان چیلر تراکمی
ساختمان چیلر تراکمی
در این مقاله به برسی ساختمان چیلر های تراکمی میپردازیم.
ساختمان و اجزای تشکیل دهنده چیلر های تراکمی شامل الکتروموتور، کوپلینگ، کمپرسور، لوله رانش، کندانسور، شیر برقی ،شیر سرویس کندانسور، اواپراتور و…می باشند که کمی پایین تر تمامی آن ها را توضیح خواهیم داد.
الکتروموتور
میل لنگ کمپرسور را به حرکت درمیآورد حرکت دورانی میل لنگ باعث حرکت رفت و برگشت پیستون در داخل سیلندر میگردد در نتیجه گاز مبرد در کمپرسور متراکم میشود.
کوپلینگ
جفتکننده محور الکترو موتور با محور میل لنگ کمپرسور است.
کمپرسور
کمپرسور نسبت به ظرفیت و طراحی چیلر می تواند از نوع رفت و برگشتی، مارپیچی، گریز از مرکز و در برخی موارد حلزونی می باشد.
لوله رانش
گاز خروجی از کمپرسور را به کندانسور هدایت میکند.
کندانسور
کندانسور این چیلر از نوع پوسته و لوله است در داخل پوسته گاز مبرد و در داخل لولهها آب خنک جریان دارد. گاز داغ و متراکم توسط لوله وارد پوسته کندانسور میشود. به علت تماس با لولههای مسی حاوی آب خنک، خنک شده به مایع تبدیل میشود و از پایین از طریق لوله خارج میشود. آب جریانی از طریق لوله وارد کندانسور شده و از طریق لوله خارج میشود. آب خروجی از کندانسور به برج خنک کن هدایت میشود تا پس از خنک شدن دوباره به کندانسور برگردد.
کندانسورها دو نوع کندانسور هوا خنک و کندانسور آبخنک وجود دارد.
کندانسور آب خنک
کندانسور آب خنک معمولاً از نوع مبدل پوسته و لوله ای است که مبرد از داخل لوله ها و آب خنک از اطراف لوله ها عبور میکند. آب خنک سبب می شود گرمای بالای مبرد گرفته شود و باعث تغییر فاز مبرد از حالت گاز به مایع میگردد. جریان آب اطراف لوله ها باید همیشه خنک باشد. برای خنکسازی آب از برج های خنک کننده (کولینگ تاور) استفاده میشود.
جریان آب به برج خنککننده فرستاده میشود تا در آنجا مجدداً خنک شود و دوباره به کندانسور بازگردد تا همیشه جریان آب خنک در کندانسور وجود داشته باشد. به این علت به چیلرهای تراکمی که چنین کندانسورهایی دارند ، چیلر تراکمی آب خنک میگویند.
کندانسور هوا خنک
هوا خنک نوع دوم کندانسور است که در چیلرهای تراکمی مورد استفاده قرار میگیرد. طریقه کارکرد این کندانسور به این شکل است که سیال مبرد درون لوله ها جریان دارد، هوا نیز از اطراف به وسیله فن به فضایی که لوله های حامل مبرد وجود دارد دمیده شده و سبب خنک شدن جریان مبرد می گردد. این عمل خنک کاری باعث تغییر فاز مبرد از بخار به مایع می شود.
این کندانسورها نیاز به برج خنک کننده ندارد، زیرا که محل تأمین سرمایش، جریان آب نیست که نیاز به خنک کردن آن باشد، بلکه هوای آزاد است که مدام در حال جریان درون محیط میباشد. به همین علت به چیلرهای تراکمی که چنین کندانسورهایی دارند، چیلر تراکمی هوا خنک میگویند.
شیر سرویس کندانسور
برای بستن لوله خروج مبرد از کندانسور در مواقع سرویس و تعمیرات و توقف طولانی دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد.
شیر تغذیه ماده مبرد
برای شارژ سیستم استفاده میشود.
فیلتر درایر یا صافی رطوبت گیر
وجود مواد جامد و رطوبت در دستگاه تبرید موجب بروز اشکالاتی میگردد که برای جلوگیری آن از وسیلهای به نام فیلتر برای گرفتن مواد جامد و درایر برای گرفتن رطوبت موجود در سیستم استفاده میشود.
شیر برقی
که در صورت وصل بودن جریان الکتریکی مسیر عبور مایع مبرد را باز نگه میدارد این شیر برقی از ترموستات فرمان میگیرد.
شیشه رویت یا سایت گلاس
میزان تغذیه ماده مبرد در سیستم و همچنین وجود رطوبت بیش از حد را در سیستم مشخص مینماید.
اواپراتور
ماده مبرد پس از عبور از شیر انبساط وارد اواپراتور چیلر میشود و در داخل لولههای مسی تبخیر شده و به صورت بخار از اواپراتور خارج میشود. تبخیر در اواپراتور باعث سرد شدن آب جریانی در پوسته میگردد. آب سرد شده از محل بطرف هواساز و فن کویلها جریان مییابد و در برگشت از هواساز یا فن کویلها از محل وارد اواپراتور چیلر میشود.
شیر انبساط ترموستاتیک
که از دمای گاز خروجی از اواپراتور تأثیر گرفته مقدار ماده مبرد ورودی به اواپراتور را تنظیم مینماید.
لوله مکش
که گاز خروجی از اواپراتور از طریق لوله وارد قسمت مکش کمپرسور میگردد.
تابلو وسایل اندازهگیری و کنترل فشار
که مانومترهای فشار زیاد و فشارکم کنترل فشار کم و زیاد و کنترل فشار روغن روی آن نصب شدهاند.
لرزهگیر
از دسته ابزازهایی هستند که برای کاهش ارتعاشات سیستم مورد استفاده قرار میگیرند و انواع بیشماری دارند. دستههای ساده مربوط به اولین اختراعات بشر و گروههای پیچیده که دارای طراحی مهندسی خاص و نوینی هستند. این ابزار در همهجا از گوشی گرفته تا هواپیماها کاربرد دارند.