چیلر چیست و چه کاربرد هایی دارد ؟
چیلر چیست ؟
چیلر یک نوع دستگاه است، که حرارت را از بخشی به بخشی دیگر منتقل کرده و این انتقال را از طریق فرایند تقطیر و همچنین تبخیر انجام می دهد. در حالت کلی می توان کار چیلر را به این شکل توضیح داد که آب را سرد می کند تا بتواند هوای ساختمان را سرد کند یا این که برای استفاده های صنعتی هوا یا آب سرد را فراهم کند. کار چیلر این است که آب را برای سرمایش هوای ساختمان و یا مصارف صنعتی، سرد کند. آب سرد شده در چیلر با پمپ و از طریق لوله کشی به واحد های نوززیع کننده هوای سرد مانند فن کویل های تعبیه شده در داخل ساختمان یا دستگاه هواساز ارسال میشود.
لوله های منتقل کننده آب سرد به خوبی عایق کاری میشوند تا دمای آب سرد حفظ گردد.علاوه بر سرمایش ساختمان ها، آب سرد میتواند در فرآیند های صنعتی نیز به عنوان آب خنک کننده یک دستگاه مورد استفاده قرار بگیرد.آب سرد چیلر در مداری بسته جریان دارد. منظور از مدار بسته این است که آب درون لوله ها و کویل ها جریان پیدا کرده و راهی برای تبخیر آن وجود ندارد.
انواع چیلر
چیلر گرین به انگلیسی:(Chiller) دستگاهی است که با استفاده از يك سيال خنك كننده در سيكل تبريد سیال دیگری را براي مصارف صنعتي يا تهويه مطبوع خنك مينماید (این سیال مایع عمدتاً آب میباشد که این مایع میتواند برای خنک کاری هوا و یا دستگاهها استفاده شود). آب سرد توليد شده در اوپراتور چیلر در مصارف صنعتی برای خنک کردن بخشهایی از ماشین آلات و در تهویه مطبوع جهت خنک کردن هوا از طریق هواساز، فن کویل گرین و… مورد استفاده قرار می گیرد چیلرها عمدتاً به دو دسته چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم میشود. چیلرهای جذبی با استفاده از انرژی حرارتی و چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی باعث ایجاد برودت و سرما میشوند.
چیلر تراکمی
چیلر های تراکمی گاز ابتدا توسط کمپرسور متراکم و سپس این گاز متراکم شده به کندانسور وارد شده و توسط آب یا هوای محیط، خنک گشته و به مایع تبدیل میگردد که این مایع با عبور از شیر انبساط یا لوله موئین وارد خنککننده (اواپراتور) میشود که در فشار کمتری قرار دارد و این کاهش فشاری که در چیلر روی می دهد باعث تبخیر مایع گردیده و در نتیجه مایع سردکننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنککننده، باعث ایجاد برودت در موادی که با قسمت خنککننده در ارتباط هستند میگردد و در انتها گاز ناشی از تبخیر، به کمپرسور منتقل میشود. برای اطلاعات بیشتر راجع به چیلر تراکمی کلیک کنید.
انواع چیلر تراکمی
چیلرهای تراکمی براساس نوع خنک شدن کندانسور طبقه بندی میگردند. آنهایی که با آب خنک میشوند آب خنک و آنهایی که با هوا خنک میشوند هوا خنک نامیده میشود و هر دسته از چیلرهای آب خنک یا هوا خنک با توجه به مدل کمپرسور خود نامگذاری میشود. همانطور که پیشتر اشاره شد چیلرهای تراکمی براساس شکل خنک شدن ماده مبرد به دو دسته آب خنک و هوا خنک نیز تقسیم بندی میشوند. حال برای مشاهده توضیحات این دسته از چیلرها اشاره ای به آنها می نمائیم.
چیلر هوا خنک
در چیلر هوا خنک، خنک کاری کویل کندانسور توسط هوا انجام می شود و نیاز به برج خنک کن ندارد. چیلر هوا خنک با کندانسور هوایی به دو دسته اساسی تقسیم می شوند:
• چیلر هوا خنک با کمپرسور اسکرو
• چیلر هوا خنک با کمپرسور رفت و برگشتی
• چیلر هوا خنک با کمپرسور اسکرال Scroll
• چیلر هوا خنک با کمپرسور سانتریفیوژ
چیلر آب خنک
در چیلر آب خنک، خنک کاری توسط آب انجام شده و نیاز به برج خنک کن می شود.
• چیلر آب خنک با کمپرسور اسکرو
• چیلر آب خنک با کمپرسور رفت و برگشتی
• چیلر آب خنک با کمپرسور اسکرال Scroll
• چیلر آب خنک با کمپرسور سانتریفیوژ
چیلر جذبی
در چیلرهای جذبی از جذب کننده (Absorber) و مولد حرارتی (ژنراتور) بجای کمپرسور برخلاف چیلرهای تراکمی استفاده میگردد. عمومی ترین خنک کننده در چیلرهای جذبی سیستم برمید لیتیم (لیتیوم برماید) است. در این سیستم، در قسمت جذب کننده، بخار آب توسط لیتیوم برماید غلیظ جذب شده و در قسمت مولد حرارتی، آب بر اثر حرارت تبدیل به بخار میشود. بخار آب در کندانسور که دارای فشار ۱/۰ اتمسفر است به حالت مایع در میآید و سپس در خنک کننده که تحت فشار 0/01 اتمسفر دوباره به بخار تبدیل میگردد و آب برای اینکه تبخیر گردد گرمای نهان خود را از محیط خنک کننده میگیرد و باعث ایجاد برودت میگردد سپس بخار آب ایجاد شده در خنک کننده به جذب کننده منتقل میگردد و دوباره این چرخه تکرار میشود. برای اطلاعات بیشتر راجع به چیلر جذبی کلیک کنید.
انواع چیلر جذبی
• آب گرم
• شعله مستقیم
• بخار
پارامترهای مورد نظر در انتخاب چیلر ها
- هزینه های اولیه
- هزینه های جاری
- سهولت نصب دستگاه
- کاربری مورد نیاز
- فضای مورد نظر
کاربرد چیلر
- چیلر ها را میتوان در تراس، حیاط یا پشت بام نصب کرد.
- این دستگاه برای متراژهای بیش از ۱۵۰ متر کاربرد دارد.
- میتوان دمای مطلوب برای سرمایش و گرمایش هریک از اتاقها را به صورت جداگانه تنظیم کرد.
- از مزایای چیلر این است که میتوان در هر اتاق یک فن کویل قرار داد و آن را به چیلر مرکزی متصل کرد.
- در صورتی که فضای بزرگی دارید استفاده از چیلر میتواند انتخاب خوبی برای تامین هوای مطبوع خانه باشد.
- از دیگر کاربرد های چیلر ها نسبت به کولر گازی مصرف برق کمتر بوده و پیش از خروج هوا توسط فیلترهای مختلف آن را تصفیه میکنند.
دلایل استفاده از چیلر
- فضای بسیار کمتر و پیچیدگی کمتر تاسیسات را نیز به همراه دارند.
- جوابگوی بالای آن برای محیطهای بزرگ مانند برجها و پروژههای بزرگ با زیربنای بیش از 4000 متر مربع قابل ملاحظه است.
- یک دستگاه چیلر در ساختمانهای بزرگ بسیار با صرفه تر از واحدهای کوچک داکت اسپلیت یا کولر گازیها و سیستمهای مشابه هستند.
- چیلرها دارای تابلو کنترلهای بسیار مجهزی هستند که کنترل کل سیستم سرمایشی یک ساختمان به آسانی در دستان شما قرار میگیرد.
- چیلر مطمئن ترین سیستم در بین سیستمهای تهویه مطبوع بوده و همواره کارایی خود را در بدتربن شرایط حفظ کرده و طول عمر بسیار بالایی نیز دارند.
ضریب عملکرد انواع چیلرها
همان طور که در سطرهای بالا هم توضیح داده شد، چیلرها دارای انواع مختلفی هستند و به طبع هر یک دارای یک ضریب عملکرد خاص خود هستند. به طور مثال می توان به چیلرهای جذبی تک اثره اشاره کرد که دارای ضریب عملکردی بین 6/0 تا 8/0 می باشد و همچنین چیلرهای جذبی دو اثره دارای ضریب عملکرد 2/1 است. اگر درباره ضریب عملکرد چیلرهای تراکمی کنجکاو شده اید لازم است بگویم چیزی بین 2 تا 1/6 می باشد.