وی آر اف (VRF) چیست و چگونه کار میکند ؟
وی آر اف (VRF) چیست ؟
اگر برای شما هم پیش آمده که وی آر اف (VRF) چیست ؟ با ما تا ادامه ی مقاله همراه باشید : وی آر اف (VRF) یک نوع سیستم جدید جهت تهویه مطبوع است. این سیستم به صورت یک دستگاه یکپارچه برای عمل گرمایش و سرمایش است و از دو بخش تشکیل میشود. دو بخش وی آر اف شامل چندین یونیت داخلی و یک یونیت خارجی میباشد. این دو بخش به وسیلهی لولهی مسی دارای مبرد به هم دیگر وصل میشوند و به همین دلیل به اسپلیت مرکزی وی آر اف شناخته میشود، زیرا مثل اسپلیت گرین به کار رفته در کولرهای گازی به شکل دو تکه ساخته میشوند.
محل قرارگیری یونیت خارجی، جایی در بیرون از محیط مانند داخل حیاط یا پشت بام میباشد که به شکل مرکزی به تعدادی یونیت داخلی و یا همان فن کویل متصل شده و عمل گرمایش و سرمایش را برای ساختمان مورد نظر تأمین میکند. بخش یونیت خارجی وی آر اف شامل کمپرسور، موتور الکتریکی، شیر انبساط الکترونیک، شاسی دستگاه، کندانسور و فن، بدنهی محافظ بیرونی است که به طور معمول روی بام و یا فضای آزاد نصب میگردد. یونیتهای داخلی وی آر اف شامل اواپراتور ( فن کویل ) و فن میباشند که به صورت دیواری، سقفی و یا زمینی در داخل ساختمان نصب میگردند. وی آر اف به معنی مبرد متغیر جریان ( Variable Refrigerant Flow) است. در سیستم VRF میتوان جریان مبرد را که به هر فن کویل ( یونیت داخلی ) فرستاده میشود به طور دقیق کنترل و مطابق با نیازی که مصرف کننده در آن زمان به نیاز دارد و با هر دما و میزانی به طور کاملاً مستقل از دیگر فن کویلها تنظیم کرد.
محتوای پیشنهادی : برای مشاهده محصولات چیلر گرین کلیک کنید.
نحوهی کار سیستم VRF
نحوهی عملکرد سیستم وی آر اف تقریباً شبیه به دستگاه چیلر تراکمی است. اما یک تفاوت بین این دو وجو دارد و آن تفاوت این است که در سیستم وی آر اف آبی وجود ندارد و در مدار آن به جای آب از گاز فریون جهت انتقال انرژی گرمایی ما بین یونیتهای خارجی و داخلی استفاده می شود.
در داخل چیلرهای تراکمی یک مبدل وجود دارد که آب درون آن سرد شده و به وسیلهی پمپها به فن کویل گرین تعبیه شده درون ساختمان فرستاده میشود اما در سیستم وی آر اف گاز فریون ( مبرد ) به شکل مستقیم به داخل فن کویلهای داخل ساختمان ارسال شده و به این ترتیب در زمانی که هوا سرد باشد، عمل گرمایش و در هنگامی که هوا گرم باشد عمل سرمایش را انجام میدهد.
محتوای پیشنهادی : برای اطلاع از اینکه داکت اسپلیت گرین ساخت کجاست کلیک کنید.
تقسیم بندی VRF
به طوری کلی سیستمهای وی آر اف به دو دسته تقسیم میشوند GHP و EHP.
- EHP خلاصه شدهی کلمات Electric Heat Pump است که به طور کلی با برق کار میکند.
- GHP خلاصه شدهی کلمات Gas Heat Pump است که این سیستم با گاز کار میکند.
گرمایش و سرمایش به صورت همزمان VRF
اسپلیت گرین مرکزی وی آر اف علاوه بر داشتن توانایی سرمایشی، توانایی گرمایشی نیز دارد. به خصوص در مدل GHP که یک موتور داخلی دارد. گرمایی که از کارکرد این موتور به وجود میآید به وسیله مبدل حراراتی به سیستم کاری VRF اضافه میشود و عملکرد وی آر اف را به عنوان یک سیستم گرمایشی به طور چشمگیری افزایش میدهد. توصیه میشود در ساختمانها و فضاهایی که نیاز به هر دو سیستم گرمایشی و سرمایشی نیاز است، بهتر است از وی آر اف GHP به جای وی آر اف EHP استفاده شود. از دیگر نکات مثبتی که اسپلیت مرکزی وی آر اف مدل GHP دارد مصرف کم برق آن است به این دلیل که در فصل تابستان که هوا گرم است، این سیستم با بهره گیری از گاز شهری عمل خنک سازی را انجام میدهد و با انجام این کار باعث کاهش چشمگیر هزینههای سنگین برق در طول تابستان خواهد شد.
محتوای پیشنهادی : برای مشاهده محصولات داکت اسپلیت گرین کلیک کنید.
انواع سیستم وی آر اف
سیستمهای وی آر اف از لحاظ کارکرد به سه دسته تقسیم میشوند
۱- سیستم وی آر اف سرمایشی:
این مدل سادهترین نوع VRF است و تنها قابلیت خنک کردن محیط را دارد و تمام قسمتهایی که در ساختمان به هم متصل هستند را میتواند خنک کند.
۲- سیستم وی آر اف گرمایشی و سرمایشی:
این سیستم VRF نسبت به مدل اول پیشرفتهتر است و دارای یک پمپ گرمایش و در کنار آن قابلیت تولید گرما را دارد. این سیستم نیز میتواند تمام نقاط داخلی مورد نظر را خنک یا گرم کند. نکتهی قابل توجه در این نوع سیستم این است که این سیستم نمیتواند به طور همزمان هم گرما تولید کند و هم سرما و تنها قادر به یکی از عملیات گرمایشی یا سرمایشی در یک زمان است.
۳- سیستم وی آر اف مدل بازیافت گرما:
این سیستم نسبت به دو مدل قبلی جدیدتر و پیشرفتهتر است. به طوری که میتواند به طور همزمان هم عمل گرمایش و هم عمل سرمایش را انجام دهد. یعنی در حالی که یک قسمت از محیط نیاز به هوای گرم دارد، سیستم گرما تولید کرده و در همان لحظه در قسمت دیگری از محیط که نیاز به سردی دارد عمل سرمایش انجام میشود.
کاربرد سیستم VRF
vrf گرین به دلیل داشتن راندمان انرژی بالا و نیاز به مکان کمتر در مقابل سیستمهای قدیمی گرمایش و سرمایش در مکانهایی همچون بیمارستانها، هتلها، مجتمعهای مسکونی استفاده میشوند. احتمالاً این سوال در ذهن شما به وجود بیاید که آیا راه اندازی سیستمهای وی آر اف در ساختمان با توجه به هزینهی زیادی که روی دست شما میگذارد مقرون به صرفه هست یا نه؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که در ابتدای راه اندازی این سیستم هزینهی بیشتری نسبت به سیستمهای قدیمی تهویه مطبوع پرداخت میکنید اما با توجه به امکاناتی که این سیستم در اختیار شما قرار خواهد داد و شما را از هزینههای اضافی در آینده بی نیاز میکند، در دراز مدت باعث کاهش هزینههای شما میشود.
محتوای پیشنهادی : راهنمای تعیین ظرفیت کولر گازی
مزیت سیستم وی آر اف
۱- مقرون به صرفه بودن
۲- صرفهجویی در هزینهها
۳- مصرف انرژی کمتر نسبت به سیستمهای قدیمی
۴- استفاده همزمان از هر دو حالت سرمایشی و گرمایشی
۵- وابسته نبودن بخشها به یک دیگر: در صورتی که قسمتی از سیستم خراب شود، بقیهی قسمتها بدون مشکل به کار خود ادامه خواهند داد.
۶- قابلیت استفاده همزمان در چند فضا